jremes

MacronLeaks: Jossakin on koira haudattuna?

  • Kuva: Pixabay.com
    Kuva: Pixabay.com

Perjantaina, toukokuun 5. päivä, hakkerit dumppasivat ison läjän materiaalia PasteBiniin. Materiaali liittyi Ranskan presidenttiehdokkaaseen, Emmanuel Macroniin. Mikä tekee tästä varsin mielenkiintoisen tapauksen on se että näissä "vuodoissa" on muutamia varsin suuria epäkohtia.

Pari teknistä yksityiskohtaa liittyen vuotoihin:

  1. Eräs kansio on nimetty muotoon "Macron_201705", mutta kansion sisältö on oikeasti vuodelta 2002, jolloin Macron itse oli 25-vuotias opiskelija.
  2. Arkiston metadata sisältää paljon kyrillisiä aakkosia. Tämä ei välttämättä ole todiste Venäjän valtion osallisuudesta mutta asettaa silti koko vuodon kyseenalaiseen valoon.
  3. Kun vuodetun materiaalin PDF-tiedostot avaa Inkscape-ohjelmassa, niin huomataan selvästi että kyseisissä dokumenteissa on kaksi eri kerrosta.
  4. Vuodetut dokumentit ovat muodossa joita ei pystytä teknisesti varmentamaan aidoiksi sähköisen allekirjoituksen puutteen vuoksi.

Epäsuoria seikkoja jotka asettavat MacronLeaks-vuodon kyseenalaiseen valoon:

  1. Välittömästi vuodon jälkeen Twitterin trolliarmeija aloitti levittämään tietoa vuodosta.
  2. Arkiston koko on niin suuri että yksikään organisaatio ei pysty tutkimaan vuodon aitoutta ennen vaaleja.
  3. Vuoto ajoitettiin juuri sopivasti "radiohiljaisuuden" ajaksi. Ranskan lain mukaan kampanjointi on lopetettava jo lauantaina ennen vaaleja.

Lisäksi vaikuttaa siltä että taholla joka paljasti tiedon Macronin pankkitileistä oli todella ammattitasoiset tulostimet käytössä. Tämä yksistään vaikuttaa hieman turhan ammattimaiselta touhulta.

Näiden tietojen pohjalta en osaa sanoa kuka oli tämän vuodon takana mutta vaikuttaa siltä että kyseinen vuoto on oikeasti misinformaatiokampanja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyseessä on joka tapauksessa taho, joka ei tunne ranskalaisten sielunelämää.

Koko tämä juttu sataa Macronin laarin, jos mihinkään.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Vaalien tuloksesta en ala sanomaan juuta enkä jaata, mutta näyttää todellakin siltä että tämä "vuoto" on aika lailla standardi misinformaatiokampanja joka on nähty pari kertaa aikaisemminkin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, eihän se mikään salaisuus ole että Venäjä tukee Marine Le Peniä. Syytkin ovat aivan ilmeiset: heikko EU on Venäjän etu.

Kalle Erkkilä

Ei kai Wikileaks julkaissut aineistoa vaan pastebin.com? Wikileaks julkaisee vain varmistettua aineistoa. Wikileaks toki kommentoi vuotoa twitterissä.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Olet oikeassa. Kiitos korjauksesta, virhe on oikaistu.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ranskan vaalikomissio on kieltänyt mediaa rangaistuksen uhalla julkaisemasta mitään vuodettua aineistoa. Saavat ainoastaan uutisoida, että #MacronLeaks on tapahtunut.

Facebook on alkanut nyt sulkemaan ranskalaisten 'toisinajattelijoiden' tilejä. Englanninkielisessä viestissä käytettiin sanaa dissident.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Minusta Macronin taustajoukot tekivät taitavan vastaiskun vihjatessaan materiaalin joukossa olevan "luotuja, epäaitoja" dokumentteja.

Käyttäjän SiniLappalainen kuva
Sini Lappalainen

Aika vaikea todistustehtävä on niillä jotka haluavat löytää jonkun muun kuin itäisen tahon joka käyttäisi disinformaatiota Ranskan vaaleissa. Tässä blogissa vihjaillaan että Macron itse. Hah hah.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Olkoon vuotaja kuka tahansa, niin aika uskottavaa on, että pankkiiri Macron on käyttänyt veronkiertokeinoja. Eiköhän se ole ollut pankkipiireissä "maan tapa". Mielenkiintoista on nähdä, mitä näille tiedoille tapahtuu, kun Macron valitaan presidentiksi, jatkuuko mustamaalaus, syntyykö oikeusjuttuja jne.

Mitä tulee hakkereiden kotimaihin, niin on aika merkillistä, jos pystyviä hakkereita löytyy vain Venäjältä. Tällaiset tietomassat ovat vain mahtava haaste jokaiselle arvonsa tuntevalle hakkerille!

Toimituksen poiminnat