jremes

Vilunkipeliä TE-toimistossa?

  • Kuvakaappaus Kalevan jutusta. (Lähde: Kaleva.fi / Kuvakaappaus)
    Kuvakaappaus Kalevan jutusta. (Lähde: Kaleva.fi / Kuvakaappaus)

Sunnuntaina osui Facebookin aikajanalla vastaan varsin mielenkiintoinen Kalevan uutinen liittyen Facebookin Orjafirmat-sivun toimintaan. Oulunsalolainen grillikioski oli joutunut sulkemaan Facebook-sivunsa törkyviestien takia. 

Asia mikä jäi kuitenkin vähemmälle huomiolle oli itse yrittäjän kommentti: aloite työkokeilupaikasta tuli Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistolta: "Sieltä otettiin meihin yhteyttä noin vuosi sitten ja kysyttiin, olisimmeko valmiita ottamaan meille henkilöitä työkokeiluun ja sanottiin myös, että palkanmaksu hoituu heidän kauttaan." 

Siis huomatkaa: TE-toimisto (tai kaupunki) oli ottanut yrittäjään yhteyttä ja väittänyt että työkokeilusta saa palkkaa jonka TE-toimisto maksaa. Tässä on tietenkin pari ongelmaa. Ensinnäkin, TE-toimisto ei maksa yrityksien työntekijöiden palkkoja. Toiseksi: kulukorvaus (eli se kuuluisa 9€) ei ole palkka vaan kulukorvaus

Jos asia on todellakin näin, niin tässä on kaksi vaihtoehtoa: joko TE-toimiston (tai kaupungin) virkailija ei tiedä mistä puhuu tai vaihtoehtoisesti kyseinen virkailija syötti yrittäjälle pajunköyttä. Luettuani varsinaisen työkokeiluilmoituksen huomasin että hakijalta vaadittiin mm. aikaisempaa työkokemusta elintarvikealalta ja/tai koulutusta sekä hygieniapassia

Pelkästään nuo vaatimukset tekevät TE-toimiston toiminnasta vähintäänkin arveluttavaa. Katsotaanpa mitä laki ja säännökset sanovat työkokeilusta: Työkokeilu voidaan järjestää esimerkiksi seuraavissa tilanteessa jossa henkilöltä puuttuu ammatillinen koulutus tai hän suunnittelee alan tai ammatin vaihtoa. Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta sanoo että TE-toimisto voi ohjata henkilöasiakkaan työkokeiluun ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selvittämiseksi. (Ks. Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta, 4. luku 5 §)

Jos hakijalta vaaditaan entuudestaan työkokemusta alalta, elintarvikealan koulutusta ja hygieniapassia, niin täyttyykö tuo ehto? Ei taatusti täyty. Kirjoitin jo aikaisemmin TE-toimiston ammattitaidottomuudesta, ja vaikuttaa siltä että meno on mennyt vain pahempaan suuntaan. 

Ilmeisesti tämän toiminnan tarkoituksena on ns. sakkomaksun välttäminen. Kunnilla on ns. työllistämisvelvoite. Viranomaiskielessä työllistäminen ei tarkoita palkkatyön tarjoamista vaan työvoimaviranomaisten, esimerkiksi TE-toimiston, tekemää työttömän työnsaantia edistävää toimenpidettä. Jos kunta ei työllistämisvelvoitettaan täytä, niin laki velvoittaa kunnat maksamaan puolet yli 300 päivää työttömänä olleen työmarkkinatuesta. Kunnilla on siis ilmeinen taloudellinen motiivi saada aikaan työkokeilupaikkoja vaikka sitten väkipakolla tai valehtelemalla. 

Olisi varsin mielenkiintoista tietää mitä noissa ammattitaidottomuuden kauhugallerioissa oikein tapahtuu. Onko esimerkiksi TE-toimiston henkilökunta TE-toimiston palkkalistoilla vai onko siellä touhuamassa myös kaupungin henkilökuntaa? Onko kenties jostakin "ylemmältä taholta" tullut ohjeistus harrastaa tällaista touhua? 

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset (MMA) teki kyselyn jonka mukaan TE-toimiston paikat tuppaavat olemaan sellaista, että niitä ei kukaan huoli ja siksi ne laitetaan työtarjouksina työttömille. Yksi tapa välttää sakkomaksu on se työllistäminen, ja toinen tapa on sitten karenssitehtailu. Ja ilmeisesti kumpaakin harrastetaan varsin aktiivisesti.

Oma mielipiteeni asiasta on se että tällainen toiminta on tutkittava perin pohjin. Tässä olisi kieltämättä tutkivalle journalistille työsarkaa ja paljon. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Noin 10 vuotta sitten löysin netistä työministeriön ohjeen, jossa ohjeistettiin työvoimatoimiston virkailijoita testaamaan työttömien työhaluja jonkun ennalta sovitun työnantajan kanssa. En muista dokumentin arkistoinititunnusta, mutta ohje oli osa laajempaa ohjetta.

Eli ilmeisesti työkkärin tuli etsiä jokin oikea työanantaja joka sitten raportoisi takaisin työkkäriin kuinka työhönosoituksen saaneet ovat puhelimissa ja työhaastatteluissa käyttäytyneet.

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

Aikaisempi lausuntomme MOL:ista meni hieman liian pitkälle.

Kehotimme siis yrittäjiä välttämään TE-toimiston käyttämistä täysin, joka oli hätiköidysti tehty. Sen sijaan haluamme tarkistaa, onko Oulun TE-toimisto menetellyt laittomasti pistäessään liikkeelle työkokeilupaikan, johon on vaatimuksia aikaisemmasta kokemuksesta ja esimerkiksi hygieniapassista. (Fb. Orjafirmat6.2.17.klo13.46).

Yrittäjä Päivi Mettovaara, KangasKipsa uskoi luotettavaan toimijaan.
Kertoi lisäksi, että yritys maksaa sovitut palkat Ajallaan.

Suotta, jos tiedot pitävät paikkansa mustamaalataan tätä yritystä!

Mutta onko:
Hakijalta vaadittiin mm. aikaisempaa työkokemusta elintarvikealalta ja/tai koulutusta sekä hygieniapassia (Juha Remes).
Vaikka hakija olisi toiminut elintarvikealalla. Ei se tee hänestä välttämättä "ammattilaista" asiakaspalveluun ja yksintyöskentelyyn, kuten esim. kioskit, huoltoasemat yms. Työskennellään yksin, vastuu on "sinulla". On erilaisia asiakaspalvelutilanteita, koulutusta tämä vaatii. Tukihenkilön pitää olla saavutettavissa "tilanteen tullessa".

Vedetäänkö tässä nyt ns. "mutkia suoriksi".Orjafirmat myöntää Fb, hätiköintinsä, maailmassa on vaan niin monta näkökulmaa(entinen kaupan alan pienyrittäjä. Jussi)

Korvaus (tuki,palkka yms..) Maksajana, joku muu, kuin kokeilun toteuttava työnantaja.
Uskon, että Te-toimisto olisi seurannut, miten kokeilu onnistuu ja etenee.

Päivi Mettovaara, KangasKipsa. Toimit varmaan vilpittömästi. Älä lannistu! "Kipsoja" tarvitaan.

Jussi

ps. itsekkin määräaikaikseksi sijaiseksi tullut..... Tietenkin vuosikymmen oli 70: silti.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Vilpittömästä on vähän siinä ja siinä..voisihan sitä pitää ryhtinsä ja sanoa,että eikös tuollainen ole väärin kaikella mahdollisella tavalla?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset (MMA) teki kyselyn jonka mukaan TE-toimiston paikat tuppaavat olemaan sellaista, että niitä ei kukaan huoli...

Miksi huolisi, kun saman (tai tukien kanssa paremman) rahan saa loikoilemalla.
Kun ansiosidonnainen on loppumaisillaan, niin yllättäen työllistymiskäyrässä näkyy piikki ylöspäin.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Blogini pointti on ilmeisesti jäänyt kommentoijilta hieman sivuun. Kysymykseni jonka esitin liittyy seuraaviin seikkoihin:

1. Miksi kokeilijalta vaadittiin mm. aikaisempaa työkokemusta elintarvikealalta ja/tai koulutusta sekä hygieniapassia?
2. Miksi TE-toimisto (tai kaupunki) väitti että palkanmaksu hoituu heidän kauttaan? Kulukorvaus ei ole palkka ja työkokeilu ei ole edes työsuhde.
3. Työllistämisen osalta velvoite on kaupungilla. Miksi siis artikkelin mukaan TE-toimisto teki aloitteen?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Älä meiltä kysy, tietämättömiltä.
Jos haluat vastauksia, osoita kysymyksesi oikeille tahoille.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Hygieniapassi on pakollinen kaikilla jotka elintarvikkeiden kanssa toimii. TE toimisto voisi kyseisiä kursseja järjestää. Se on jokaisen mahdollista saada.

Toimituksen poiminnat