jremes

Malliesimerkki orjamarkkinoista: Lastentarvikekirpputori hakee kahta ilmaisorjaa

  • Malliesimerkki orjamarkkinoista: Lastentarvikekirpputori hakee kahta ilmaisorjaa
  • Malliesimerkki orjamarkkinoista: Lastentarvikekirpputori hakee kahta ilmaisorjaa

Hei, sinä sohvalla lojuva työtön nahjus. Nyt olisi tarjolla puuhasteltavaa. Lastentarvikekirpputori Vantaalla etsii palvelukseensa kahta myyjää. Vaatimuksena on kova työmoraali ja työtehtäviin kuuluu mm. kahvin keittämistä kunnon kansalaisille ja paskahuussien siivoamista. Työaika on arkisin sekä viikonloppuisin. Palkkaa työnantaja ei tietenkään voi maksaa mutta sillä nyt ei ole niin väliä koska tärkeintä on että laiskalla työttömällä on puuhasteltavaa eikä hän syrjäydy yhteiskunnasta. Arbeit macht frei ja kaikki työ on arvokasta.

Kyseessä on siis viralliselta termiltään työhönvalmennus. Laki työhönvalmennuksesta on olemassa, ks. Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta, 4. luku 4 §. Tässä nyt on vain pari pientä ongelmaa. Ensinnäkin, toisesta kuvakaappauksesta ilmenee että työn kesto on yli 12kk. Mitä sanoo laki? 

Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta, 4. luku 6 §: "Valmennus ja koulutuskokeilu ovat lyhytkestoisia palveluja. Valmennuksen ja koulutuskokeilun enimmäiskestosta säädetään valtioneuvoston asetuksella." 

Katsoin nopealla googlauksella mitä mm. KELA sanoo työhönvalmennuksesta, ja tulokset ovat saman tapaisia. Suora lainaus KELA:n sivuilta.

"Työhönvalmennuksesta ja sen ehdoista tehdään sopimus työhönvalmennuspaikan, valmennukseen osallistuvan ja Kelan kesken.

Työhönvalmennus kestää yleensä 2–6 kuukautta yksilöllisen tarpeesi mukaan. Mielenterveyskuntoutujille tarkoitettu työhönvalmennus voi kestää pidempään, keskimäärin vuoden. Siinä painottuvat yksilöllinen tuki työhönvalmennuksessa sekä yleiset elämänhallinnan taidot."

Suomeksi: Joko tämä ilmoitus on täysin laiton tai vaihtoehtoisesti kyseinen lastenvaatekirpputori (joka on muuten voittoa tavoitteleva avoin yhtiö) hakee mielenterveyskuntoutujia palvelukseensa. Veronmaksaja maksaa näiden ilmaistyöläisten kulut ja kyseinen loispummiyrittäjä korjaa voitot taskuihinsa. Meno on samaa mitä muutenkin nykyisessä korppikotkakapitalismissa: Voitot yksityistetään mutta riskit sosialisoidaan. 

Tämä loispummiyrittäjä tulee tuskin palkkaamaan ketään koska hän saa veronmaksajan kustantamaa ilmaista työvoimaa. Niin kauan kun tämän orjuuttamisen annetaan jatkua, oikea työllisyys ei parane koska ilmaiset orjat korvaavat palkattuja työntekijöitä. On täysin selvää että tämän kaltainen perseily kierouttaa markkinat lähes täysin koska palkkaa maksavat yrittäjät joutuvat kilpailemaan sellaisten loispummiyrittäjien kanssa jotka pyörittävät liiketoimintaansa lähes täysin ilmaistyövoimalla.

Valtiolla on tässä asiassa peiliin katsomisen paikka. Ei ihme että Suomi-neito on laman kourissa kun ihmisiä pakotetaan antamaan työpanoksensa voittoa tekeville yhtiöille ilmaiseksi. Työ on hyödyke siinä missä esimerkiksi banaanit tai tietokoneet, joten kyse on loppupeleissä laillisesta varastamisesta. Jos Suomen tilanne halutaan korjata ja antaa kansalaisille ihmisarvo takaisin, tällaisesta toiminnasta pitää ensi tilassa päästä eroon.

Suosittelen ihmisiä pitämään mahdollisimman paljon meteliä tämän sorttisesta systeemin väärinkäyttämisestä. Ensinnäkin, suurkiitos Saku Timoselle joka otti asian aiemmin esille tänä aamuna blogissaan. Suosittelen itse kutakin liittymään Ei Pakkotyölle - ryhmään ja tarkkailemaan MOLin sivuja näistä ilmoituksista. Mikäli näitä ilmoituksia ilmenee enemmän, ilmoituksesta kannattaa ottaa kuvakaappaus ja pitää asiasta mahdollisimman suurta ääntä jotta väärinkäyttäjät paljastuvat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Lastentarhakirppis ei tuota niin paljoa, että myyjille voisi maksaa oikeata palkkaa. Kirppis saadaan toimimaan ilmaisilla myyjillä, mielenterveyskuntoutujat pääsevät töihin (mikä myös edistää kuntoutumista), ja köyhät voivat ostaa halpoja käytettyjä lastenvaatteita. Kaikki voittavat.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Mikäli kyseinen kirpputori ei tuota niin paljoa että myyjille voisi maksaa palkkaa niin sitten kyseisen kirpputorin ei kuulukaan ostaa kenenkään työpanosta ja kyseinen yrittäjä saa myydä tuotteitaan itse niin kauan että kirpputori muuttuu tarpeeksi kannattavaksi myyjän palkkaamiseen. Piste. Tässä maailmassa kaikki maksaa joten on ihan luonnollista että myös työpanos on maksullista.

PS: Ymmärrät varmaan lisäksi, että täsmälleen tuolla samalla logiikalla perusteltiin 1800-luvulla mm. Yhdysvaltain etelävaltioiden orjuutta?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Orja jouduttiin kuitenkin omaisuutena myös ruokkimaan samoin kuin kunnanhuutolaisena hakopölkylle töihin saatettu ruotiukko, näille tukityöllistetyille vain myötätuntoa jos sitäkään.

Jyrki Paldán

Asiassa ei olisi mitään ongelmaa jos tuota tehtäisiin täysin vapaaehtoisesti ja konsensuaalisesti. Se kuitenkin edellyttäisi vastikkeettoman perustulon. Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä voi todella ironisesti estää vapaaehtoisen työskentelemisen, mutta pakottaa töihin, joita et halua tehdä. Täysin pähkähullua.

Pekka Pylkkönen

Tuo olisi ihan hyvä juttu mutta kirppis pitäisi sosialisoida esimerkiksi yleishyödyllisen yhdistyksen nimiin. Sellaisen jossa palkkaa ei makseta kenellekään. Kirppis varmasti tuottaa yleistä hyvää mutta kun sinne osoitetaan verovaroin työntekijöitä, kenenkään yksityisen ei pidä päästä hyötymään tilanteesta "yrittäjänä".

Yleishyödyllisiä hommia kyllä riittää.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Minulla ei ole mitään aitoa vapaaehtoistyötä vastaan, mutta karenssin uhalla pakottaminen palkattomaan orjatyöhön on täysin moraalitonta.

Pekka Pylkkönen

Itse olen tuossa vähän kahden vaiheilla. Toisaalta kannatan perustuloa johon kaikennäköinen velvoitehomma istuu huonosti mutta toisaalta joku voi aivan perustellusti pitää vastikkeetta jaettavaa sosiaaliturvaa vähintään yhtä moraalittomana kuin sinä pidät "pakkotyötä".

Yhden vastikkeettomuus on toisen orjuutta. Joku nimittäin joutuu sen leivän pöytään kantamaan - eikä häneltä kysytä.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes Vastaus kommenttiin #9

Ainakin omasta mielestäni nykytilassa perustulo olisi kaikkein paras ratkaisu. Ongelma tulee siinä vastaan että yhden vastikkeettomuus voi olla toisen orjuutta mutta toisaalta toisen vastikkeellisuus on yhtä haitallista koska ihminen joka tekee työtä sosiaaliturvaansa vastaan vääristää markkinoita todella pahasti.

Tulonsiirtosysteemin pitäisi olla mahdollisimman tasapuolinen ja läpinäkyvä, perustulo on juuri tätä - mitä enemmän systeemissä on harkinnanvaraisuutta, sitä enemmän joku julkisen sektorin pikkusieluinen byrokraatti voi vääristää järjestelmää.

Kuvittele itsesi esimerkiksi kahvilan pitäjäksi jonka palveluksessa on pari työntekijää. Eräänä kauniina päivänä naapuriisi muuttaa työttömien yhdistyksen kahvila jonka ei tarvitse maksaa tilavuokraa ja työntekijöiden palkkoja koska työntekijät eivät ole virallisesti työsuhteessa vaan nauttivat sosiaalipalvelua. Kyseinen kahvila laskee hintatasoaan puoleen omista hinnoistasi ja vie asiakkaasi. Lopulta et pysty maksamaan kahvilan vuokraa tai työntekijöittesi palkkoja. Joudut laittamaan lapun luukulle ja irtisanomaan työntekijäsi.

Ei varmaan naurattaisi. Tämä voi vaikuttaa kaukaa haetulta esimerkiltä mutta näitä tällaisia tapauksia on ihan oikeasti tapahtunut. Nämä yhdistykset kilpailevat pienyritysten kanssa: On ruokalaa, kahvilaa, pesulaa, autohuoltoa, ATK-huoltoa, pienkonekorjaamoa, kiinteistöhuoltoa, siivouspalveluita, puusepänliikettä, maalaritoimintaa... Ja ties mitä muuta.

Kaikki tapahtuu siten että tekijät eivät saa palkkaa vaan nauttivat "sosiaalipalvelua" ja yhdistysten ei tarvitse maksaa tilavuokria. Usein julkinen sektori pienellä paikkakunnalla jopa suosii näitä yhdistyksiä joten pienyritykset menettävät markkina-asemansa hyvin nopeasti.

Tämän kaltainen pampputyöllistäminen on vienyt aika monta pienyrittäjää konkurssiin.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #11

Tiedän tuon ja myönnän että olemme itsekin käyttäneet tuollaisen "sosiaalipalvelun" tuotantoa, joskin hyvin lyhyesti ja erittäin pienessä mittakaavassa, yhteensä alle tuhannella eurolla.

Toisaalta meillä ei olisi ollut mitään mahdollisuutta käyttää kotimaista oikeaa alihankkijaa. Emme yksinkertaisesti pysty maksamaan hyvin alhaisen vaatimustason työstä sitä viittäkymppiä tunti minkä alihankkija ottaisi. 25€ tunti olisi vielä mahdollinen mutta sillä ei makseta näin hyvin verotetussa maassa itselle edes sosiaalietuuksien tasoista liksaa.

Jos tuollaista tuettua työtä järjestetään, sen kanssa pitäisi olla äärettömän tarkka. Markkinoiden vääristäminen on myös vahingollista. Itse hyväksyisin vain sellaiset palvelut ja avustavat tehtävät jotka tukevat julkisten palveluiden tarjontaa. Lasten iltapäivä- ja harrastuskerhot, mummojen ulkoiluttaminen ja kaupassakäynti, koulujen "järjestyksenvalvonta" ym. Yrityksille niitä palveluita ei pitäisi myydä.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes Vastaus kommenttiin #12

Kieltämättä ongelmien ratkaiseminen lähtee lisäksi siitä että sitä himoverotusta pitää korjata kestävälle tasolle jotta markkinat voivat toimia. Markkinatalous kuitenkin perustuu hyödykkeiden ja palveluiden (ml. työ) ostamiseen ja myymiseen. Jos esimerkiksi työn hinta himoverotetaan niin korkealle että ainoa keino jolla yritykset voivat tulle toimeen on palkattoman pakkotyön hyväksikäyttäminen, tilanne ei korjaannu markkinoita vääristävää palkatonta pakkotyötä lisäämällä vaan lisäämällä markkinaehtoisuutta.

Mitä tulee julkisen sektorin pampputyöhön: ensimmäinen varsinainen työpaikkani oli koulunkäyntiavustajan homma nollatuntisopimuksella. Hommia riitti joka päivä ja välillä sain suoriakin sijaisuuksia. Jos esimerkiksi lasten iltapäiväkerhoissa oltaisiin käytetty pampputyötä, en olisi ikinä kyseistä työpaikkaa saanut. Tuetun työn tulisi siis olla suoraa palkanmaksua. Asiahan oli noin vielä kun hätäaputyöt olivat käytössä: ihmisille maksettiin oikeaa palkkaa ja he olivat työsuhteessa "sosiaalipalvelun nauttimisen" sijaan.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #9

"Yhden vastikkeettomuus on toisen orjuutta."

Mutta kun se vastikkeellisuus on kaikille sama. Jos tienaat enemmän, maksat siitä osan veroina. Se on ihan oma valinta tienaako lisää vai ei, ja vieläpä täysin ilman mitään konkreettista pakkoa. Toisin kuin pakkotyössä(viranomaisten pyssy pakottaa) tai edes markkinataloudessa ilman sosiaalitukia(nälkäkuoleman uhka pakottaa).

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Eikö tavallaan ole sama asia, jos joku yritys pääsee hyötymään verovaroilla koulutetusta henkilöstä, esim. insinööristä. Ilmaisia mutta vajaakuntoisia tai insinöörejä on tasapuolisesti tarjolla kaikille yrityksille, jotka osaavat heitä hyödyntää.

Pekka Pylkkönen

Mielestäni veroilla maksetut työntekijät eivät kuulu yksityisiin yrityksiin. Veroilla tulee saada aikaan yhdenvertaisia palveluita joista kaikki hyötyvät tasapuolisesti.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Hyvä idea, kaikki kirpputorit julkiseen omistukseen - eli säätiöiteään/muutetaan yhdistyksiksi ja jos se ei onnistu niin siirretään lumppulat kunnille.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mielenkiintoista että täällä nämä tyypit ovat sitä mieltä,että mielenterveyskuntoutujat ovat POHJASAKKAA,jonka ei tarvitse saada PALKKAA DUUNISTAAN,JOLLA ELÄÄ.Ikäänkuin kuvitellaan että mielentervesykuntoutuja olisi joku "vajaaälyinen idiootti"joka voidaan laittaa aivan minne tahansa vähän "tekemään"
Oppii tavoille..

Mielenterveyskuntoutuja miettikääpä hetkinen mitä se tarkoittaa,ja ketä.Kun nyt suomessa es.nuoria jää "mielenterveysongelmien"takia eläkkeelle 6000-7000 kpl vuosivauhdilla,ja huostabisneksen mömmökierteen ja LAITOSTUMISEN jäljiltä syrjäytyy,SYRJÄYTETÄÄN,niin mistähän nämä suomessa yhtä äkkiä ilmaantuneet mielenterveyden "ongelmat"ovat sikiäneet.

Kun lapsia raijataan laitoksiin ja sijaisperhe,ammatillinen perhekoti,koulukoti jne.jne.psykiatristen laitosten kautta vuosikausia 18 ikään asti,ja tottakai VOITON MAKSIMOIMISEKSI vielä 21vuotiaaksi asti rahastetaan heidän elämällään,ei ihme että MIELENTERVEYSKUNTOUTUJIA riittää.Loputon suo ja ilmaistyövoimaa piisaa.Nyt kun suurin piirtein jokaisesta työttömästä tehdään sossujen ynm.avustajasakin toimesta mielenterveyspotilaita,ovatkin markkinat avoinna:ilmaista työvoimaa piisaa 2-6 kk,ja kun yksi saadaan ulos,toinen tilalle.

Näissä mielenterveyden "sairauksissa,ongelmissa" on se hankala puoli,että kun ihminen,lapsi leimataan kerran elämässään(es.sos.viranomaisten tekemissä "diagnooseissa,jotka ovat yleisiä vaikkapa avioero prossien tuotoksena,tai pien perheen lapsista tehtyinä),hän ei siitä leimasta eroon pääsekkään.Ihmisestä kirjataan,rekisteröidään kaikenkarvaista lausuntoa jne.joiden todenperäisyyskin voi olla niin ja näin.Monet diagnooseista saadaan aikaan,kun vanhempien ja sossujen sukset menevät ristiin,ja sossujen on pakko VOITTAA,tai nujertaa vanhempi/vanhemmat.
Kun huostabuumi alkoi tuli suomalaislapsista yhdessä lakimuutoksessa MAAILMAN TERVEIMMISTÄ lapsista "hulluja ja perheistä moniongelmaisia"Tämä sopi tietysti kasvavan huostabisnes liiketoiminnan tarpeisiin,kuten kuvioon kuului.

Mitä saakelin touhua tämä tällainen on?Yhdistykset ja järjestöt eivät saa tuottaa voittoa,paitsi ne joiden hallituksissa suhmuroivat poliitikot ynm.säätiöiden ja muiden systeemien kautta,että se siitä sosialisoinnista.Kirpputorit muuten vuokraavat es.pöytiä ihmisille,joista kertyy rahaa systeemin pyörittämiseksi.Katsokaa näiden firmojen,eli kirpputorien tiedot joista näette paljonko ne ovat tuottaneet omistajilleen,vai pyörivätkö tappiolla.

Huostafirmat,konsernit ainakin tuottavat MESSEVIÄ voittoja omistajilleen,ja sijoittajilleen.Mukaan lukien psykiatriset osastot,joita on myyty ULKOLAISILLE KONSERNEILLE.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Pieni selvennös: ilmeisesti KELA:n työhönvalmennus ja julkisena työvoimapalveluna tarjottava työhönvalmennus ovat kaksi aivan eri asiaa. Tämä täysin järjetön ja päällekkäinen byrokraattien termiviidakko saa minut kieltämättä raapimaan päätäni.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kaikilla pitäisi olla oikeus toimeentuloa takaavaan palkalliseen työhön.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Tähän nykyiseen työllistymisen menoon keinolla kuin keinolla, on täysin poliittinen ja tarkoituksenhakuinen. Nimittäin persut ovat ryhtyneet keinuttamaan yhteistä venettä kyseenalaisin keinoin, tarkoituksenaan luoda maahan kaaosta ja näin luomaan omia keinojaan vallan hivuttamiseen pois nykyisiltä vallan haltijoilta.

Toimituksen poiminnat