jremes

Varastaako EKP kreikkalaisten rahat?

  • Tämä on mahdollista Suomessakin. (CC-BY-SA, Bundesarchiv / Georg Pahl)
    Tämä on mahdollista Suomessakin. (CC-BY-SA, Bundesarchiv / Georg Pahl)

Kreikkalaisten painajainen on vasta alkamassa. Pääomakontrollit ovat jo voimassa ja Kypros-kortti väläytettiin jo vuonna 2013. Mikäli kreikkalaiset antavat mandaatin sunnuntaina, EKP tulee luultavasti varastamaan kreikkalaisten tallettajien rahat. 

Perusasetelmat: Kaksinkertainen kirjanpito

Homma toimii varsin yksinkertaisesti. EKP voi tehdä leikkauksia Kreikan ELA-vakuuksiin hätälainoitusta vastaan. Koska kaksinkertaisen kirjanpidon perusasetelma vaatii että pääoman tulee vastata vastuita. Kun vakuuksia leikataan, pääoma laskee pienemmäksi kuin Kreikan pankkien vakuudettomat velat. Näitä pankkien vakuudettomia velkoja kutsutaan nimellä talletus.

Tässä vaiheessa on vain yksi suunta: jotta kaksinkertaisen kirjanpidon perusasetelma täyttyisi, tulee pankkien varastaa tallettajien rahat. Pääomakontrollit ovat jo voimassa eli tässä vaiheessa kyseinen ryöstö on helppo toteuttaa. Rahamäärä joka lähtee tallettajien tileiltä on arvioitu olevan kymmeniä miljardeja euroja.

Tallettajien rahojen varastaminen on poliittinen ase

Tämän kaltaisella masiivisella varastamisella on lisäksi poliittinen ulottuvuus: Syrizan mandaatti tulee pitkän päälle eläkeläisiltä ja julkiselta sektorilta. Kreikan keskushallinto pakotti huhtikuussa paikallishallintoja siirtämään ylimääräiset reservinsä Kreikan keskuspankkiin joten ensimmäiset jotka ottavat osumaa ovat eläkeläiset ja julkisen hallinnon työntekijät.

Tässä vaiheessa EKP voi yksinkertaisesti käyttää talletusten leikkaamista kiristysaseena: ensin leikataan hieman, sitten vähän enemmän ja lopulta massiivisia leikkauksia. Tässä vaiheessa pääministeri Tsiprasin toimistossa alkaa olla kuumat paikat. 

Jos tämä skenaario käy toteen, yksi asia on varma: "Kyllä" - ääni vain siirtää kriisin ratkeamista (ja samalla Kreikan euroeroa) hamaan tulevaisuuteen. Tallettajien rahojen varastaminen kun tuppaa johtamaan yleiseen luottamuksen laskemiseen ja käteisen rahan hamstraamiseen pimeillä markkinoilla sekä vaihtoehtovaluuttojen (mm. Bitcoin, fyysinen kulta, USD) käyttämiseen. Tämä omalta osaltaan lisää veronkiertoa ja viimeistään seuraavalla kerralla ruskea tavara on lentänyt niin pahasti ja niin monta kertaa tuulettimeen että tuuletin alkaa olla tukossa.

Entä muut euromaat?

Mikäli suomalainen tuulipuku luulee että hänen rahansa ovat turvassa, suosittelen häntä pohtimaan uudelleen. Jeroen Djisselbloem totesi aikaisemmin Kyproksen-mallin olevan oletusarvoinen menettelytapa velkakriiseissä. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että jos (ja kun) Suomi ajautuu pankkikriisiin, Impivaaran mummoilta lähtevät rahat eurokraattien pohjattomaan Molokin kitaan. Vinkkinä voisin sanoa että itse kunkin kannattaa tässä vaiheessa alkaa vetämään pikku hiljaa rahoja pois talletustileiltä ja katsomaan vaihtoehtoista arvon säilyttäjää kuin pankkitalletus.

Perusasetelma on se että mikäli raha on pankkitilillä, sinä et omista kyseistä rahasummaa. Raha on pankin omistuksessa ja pankki voi käytännössä tehdä kyseisellä rahalla mitä huvittaa. Summa jonka näet tiliotteessasi on vain pankin lupaus maksaa sinulle kyseinen rahasumma. Lupaukset voidaan totta kai tarvittaessa rikkoa.

Mitä tulee Kreikkaan, on maalla käytännössä yksi suunta ja se suunta on ulos eurosta. Mikäli Syrizalla on tarpeeksi poliittista tahtoa, tulisi puolueen todeta että parempi kertarytinä kuin ainainen kitinä ja yksinkertaisesti sanoutua eurosta irti. Mikäli puolue alkaa neuvottelemaan kompromisseja, lopputulos on monta kertaa tuhoisampi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat