jremes

Pankkihölkkää määräaikaistalletuksilla

Perjantaina kerkesin raportoimaan Taloussanomien uutisesta, jossa kerrottiin että sosiaalidemokraatit haluavat lapioida tallettajien rahat kasvuyrityksille. Tänään Taloussanomat heräsi aiheesta uudelleen, ja ilmoitti että määräaikaistalletukset ovat laskussa

Tämä tarkoittaa sitä, että pankkihölkästä on tullut uusi suomalaisten suosikkiharrastus. Rahoja vedetään nollakorkoisilta tileiltä pois pikku hiljaa. Ihmiset ovat ymmärtäneet sen että paloturvallinen ja lukittava kassakaappi on ainoa turvallinen säilytyspaikka ylimääräiselle rahalle. 

Ei tarvitse olla kummoinenkaan talousnero ymmärtääkseen mikä on homman nimi: ensin EKP muuttaa talletuskoron negatiiviseksi. Sitten Arhinmäki tulee ulos "kansanpankki" - ideansa kanssa, lopulta SDP:n omistusohjausministeri Sirpa Paatero haluaa lapioida kansalaisten rahat kasvuyrityksille. Ei tässä taida kovin pitkää aikaa kulua kun pian halutaan kajota ihmisten talletussuojaan.

Itse olen sitä mieltä että tämä järjestelmä ei enää ole missään mielessä tervehenkistä. En ole ennustajaeukko edelleenkään, mutta jos "oikeisto" haluaa taata pankkien riskisijoitukset veronmaksajien rahoilla ja vasemisto haluaa käyttää veronmaksajien säästöt riskisijoituksiin, on yksityisomaisuuden suoja Suomessa todella heikossa hapessa. 

Pieni vinkki niille poliitikoille jotka (aiheesta) valittivat anarkistien riehumisesta: mikäli haluatte että ihmiset kunnioittavat yksityisomaisuutta, voisitte itse näyttää esimerkkiä ja lopettaa ne puheet pankkitileihin kajoamisesta hyvän sään aikana. Talletusten takavarikointia harrastetaan lähinnä sosialistisissa diktatuureissa, kuten Venezuelassa.  

Toisaalta, olisihan se mielenkiintoista nähdä kun ihmiset tyhjentäisivät tilinsä, sillä liikkeellä olevasta rahasta vain muutama prosentti on oikeaa rahaa ja 97% on bittirahaa tai velkaa. Kiitos johdannaisten, pankki tarvitsee vain 4% reservit lainaamastaan summasta varantoihinsa. Talletuspaon iskiessä koko velkaponzipyramidi siis kaatuisi omaan mahdottomuuteensa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat