jremes

Pampputyöllistäminen haisee - Numeerinen esimerkki

Väännetäänpä rautalangasta miksi "pampputyöllistäminen" on todella huono idea. Käytännössä kyse on laillistetusta ihmiskaupasta.

Oletetaan että Helsingissä toimii kaksi yritystä, Oy Riston Riistofirma Ab ja Oy Reiskan Reilukauppa Ab. 

Oy Riston Riistofirma Ab ulkoistaa IT-lähitukensa paikallisen työttömien yhdistyksen hikipajalle, eli alkaa käyttämään paikallista työttömien pajaa alihankkijana tai vaihtoehtoisesti ottaa työttömiä palkattomaan pakkotyöhön karenssin uhalla.

Lähitukeen tarvitaan yleensä useampi IT-alan sertifiointi ja rautainen ammattitaito. Esimerkkejä tällaisesta sertifioinnista on CompTIA Network+, CompTIA A+, tai MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate). Tällaisesta ammattitaidosta joutuu yleensä maksamaan, helpdesk-asentajan liksat lähtevät 2500 eurosta yritysmaailmassa.

Oletetaan siis, että Oy Riston Riistofirma irtisanoo lähitukensa (2 ihmistä, kk-palkka bruttona 2500€) tuotannollisista ja taloudellisista syistä, säästäen tällä tavalla palkkakuluissa useamman tonnin kuussa. Ks. palkkaerittely.

Ennen yt-neuvotteluita Oy Riston Riistofirma Ab maksaa seuraavat maksut ja verot (ks. veroaste.fi):

TyEL (24.2 %): 605,00 €
Sosiaaliturvamaksu (2.14 %): 53,50€
Lakisääteiset vakuutukset (keskiarvo 2.5 %): 62,50€
Työttömyysvakuutusmaksu (keskiarvo 1.85 %): 46,25€
Lomaraha (keskiarvo 5 %): 125,00€
Palkka: 2500,00€
Yhteensä: 3392,25€
Maksut yhteensä (€): 1017,25€

Yhteensä säästöä tulee siis 6784,5€ kuussa.

Nyt Oy Riston Riistofirma Ab voi siis ottaa osan säästetyistä kuluista katteeseensa, ja osan laittaa hintojen alennukseen - jolloin asiakkaita siirtyy pois kilpailijalta, eli Oy Reiskan Reilukauppa Ab menettää asiakkaita.

Lähituki jatkaa hommiaan hikipajalla, mutta käytännössä heidän palkkansa on 9€ / päivä, eli likimain 1€ / tunti, joka on huomattavasti halvempi hinta kuin mm. intialaiskollegoiden tuntipalkka. Intiassa helpparin (ammattinimike Desktop Support Engineer) kuukausipalkka alkaa 950 eurosta, Intiassa tuolla kuukausiliksalla tosin elää herroiksi. Kuten palkkaerittelystä näkee, Suomessa tuo ei riitä edes lakisääteisiin maksuihin.

Tässä on se syy, miksi sen yrittäjähenkisen oikeistolaisenkin pitäisi olla näreissään ja skeptinen työttömien hikipajoja kohtaan. Kyseessä on markkinoita vääristävä sääntelyhäiriö, joka vie rehellisiltä yrittäjiltä asiakkaat valtion avustuksella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tuon noin 1 euron tuntipalkankin maksaa aivan joku muu taho kuin tämä yritys.

Menettäähän tuo palkattomaa pakkotyötä tekevä lomakorvaukset, eläkkeet siltä ajalta, eikä työterveyshuoltokaan kuulu etuuksiin.

Minusta kaikkien yritysten kannattaisi irtisanoa kaikki väkensä (porrastetusti) ja ruveta noudattamaan lakia kuntouttavasta työtoiminnasta.

Porrastetuksi siksi, että kuntouttavaan työtoimintaan ei ohjata kuntoutuksen tarpeen mukaan, vaan ainoastaan työttömyyden keston suhteen. Näin irtisanovat yritykset joutuvat hetken aikaa odottamaan saavansa yhteiskunnan maksamia "kilpailukykyisempiä" työntekij... siis kuntoutettavia. Jos homman tekee porrastetusti niin yrityksen toimintaa voidaan silti ylläpitää esimerkiksi jakamalla irtisanotun työntekijän työt muille vielä sillä hetkellä palkkalistalle olevista.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Henri: Tuo siitä seuraa aika lailla välttämättä. Ei tarvitse olla oraakkeli tai talouden nobelisti nähdäkseen mitkä seuraukset tällaisella perseilyllä on.

Monella pikkukunnallahan nämä työttömien yhdistykset ovat ajaneet monta pienyrittäjää laittamaan lapun luukulle: on ATK-huoltoa, ruokalaa, kahvilaa, siivouspalveluita, jne. Melkein kaikki liiketoiminta mikä voitaisiin toteuttaa yksityisyrittäjien voimin, on pikkukylillä näiden yhdistyksien hallussa. Kaikkein surkuhupaisinta tässä on se, että nämä yhdistykset on rekisteröity yleishyödyllisiksi yhdistyksiksi, jolloin niiden ei tarvitse edes maksaa veroja. Yhdistykset tekevät alihankintaa yrityksille, eli tämä vaikuttaa monessa kerroksessa.

Esimerkiksi Kuhmon kaupungin työpajalla tehdään hitsaustyötä hintaan alkaen 12€ / tunti. Yksityisellä puolella hitsaushommien tuntitaksa alkaa 60€ hujakoilta. Tuollaista vastaan ei pysty kukaan kilpailemaan, ihan jo siitä syystä että normaalisti tulityöhön tarvitaan mm. tulityökortti, standardien mukainen työturvallisuus, ja niin edelleen.

Jos tämä ei ole ihmiskauppaa, niin mikä sitten?

Matias Härkönen

En tiedä liittyikö tämä tuohon omaan postaukseeni jota kommentoit?

Samaa mieltä kuitenkin siitä, että "hikipajoja" emme tarvitse. Mutta jos yritys voisi itse työllistää tietyin ehdoin esim. pitkäaikaistyöttömän niin, että alkuun hän olisi "hikipinko" ja sen jälkeen tarjottaisiin mahdollisesti töitä, niin tästä voisi hyötyä kaikki.

Ja jos ihan rehellisiä ollaan, niin ei noissa "hikipajoissa" kovinkaan usein rautaisen ammattitaidon ja sertifikaatteja omaavia tekijöitä ole. Usein kyse on tavalla tai toisella yhteiskunnasta syrjäytyneistä, joita yritetään saada töihin ja ylös sängystä jollain konstilla.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Matias: Ei liittynyt. Halusin vain demonstroida kuinka tuhoisaa tällainen hikipajatoiminta on taloudelle. Olen kanssasi samaa mieltä siitä että syrjäytyminen on huono juttu, mutta tämä toimintamalli on likimain sama asia kuin se, että hoitaisi hieman sotkuisen talon siivouksen tuhopolttamalla kyseisen talon maan tasalle.

Ainakin Kuhmon kaupungin työpajalla tehdään mm. hitsaustyötä pilkkahintaan. Rehellinen yrittäjä joutuu yleensä veloittamaan 60€ tunnissa hitsauksesta (ihan vain saadakseen kulut katettua niin että viivan alle jää hieman plussaakin), mutta Kuhmon kaupungin työpaja veloittaa palvelusta 12€ tuntihintaa, ihan vain siksi että Kuhmon kaupungin työpaja ei maksa toiminnastaan palkkaa tai veroja jolloin hinnat voidaan polkea niin alas että yksityiset yrittäjät joutuvat laittamaan lapun luukulle. Voisin veikata että Kuhmossa ei kovin montaa yksityisyrittäjää enää hitsaushommia tee.

Lohjan työpaja tarjoaa auton renkaiden vaihtoa hintaan 16€. Yksityisellä puolella tuollaiset operaatiot alkavat yleensä 35€ hujakoilta. On minulla lisääkin esimerkkejä, mutta ymmärrät varmaan mistä on kyse.

PS. Vastoin yleistä luuloa, moni työttömien työpajassa palkatta työskentelevä on itse asiassa ammattilainen. Moni työpaja käyttää tätä faktaa jopa mainostamiseen. Suora lainaus Nastolan työpajan sivuilta:

"Kuten kahvilankin työntekijöistä osa on jo alansa ammattilaisia, myös pajan puolelta löytyy kivenkovia konkareita."

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Laskelmasta on unohtunut vielä se, että tämä Riston Riistofirman alihankkija saa jokaisesta "kuntoutettavasta" vielä pätäkkää 10,06- /päivä. Siitä riippumatta, onko sillä tilauksia vai ei. Aina tulee rahaa.

Kun työpanoksestakaan ei tarvitse maksaa yhtään mitään valtion hoitaessa maksupuolen, kenen enää kannattaa yrittää?

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes Vastaus kommenttiin #13

"Kun työpanoksestakaan ei tarvitse maksaa yhtään mitään valtion hoitaessa maksupuolen, kenen enää kannattaa yrittää?"

Minulla on tähän liittyen salaliittoteoria joka alkaa vaikuttamaan siltä että kyseessä on selvä suunnitelma eikä salaliitto.

1) Ensin ajetaan Suomen talous ja kansan ostovoima typerällä talouspolitiikalla, sääntelyllä ja riistoverotuksella niin kuralle että kenelläkään ei ole enää varaa yrittää tai tehdä työtä.

2) Nyt jokaisen on pakko nostaa sosiaaliturvaa tai tehdä kuutamokeikkaa selvitäkseen hengissä.

3) Valtio tekee sosiaaliturvasta vastikkeellista. Kansa joutuu vasten tahtoaan pampputyöllistetyksi orjapajoille.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #23

4) Olemme eurojäseniä, jolloin meidän tuleekin saada työvoimakustannukset alas. (Vientivetoinen strategia.)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ole nyt rehellinen Matias. Menisitkö itse hikipajaan töihin palkatta?

Matias Härkönen

Markku, kuten sanoin en kannata hikipajoja. Mutta jos olisin pitkäaikaisesti oleskellut vain kotona työttömyysturvan voimin, niin tottakai tekisin lähes mitä vain vaikka ilmaiseksi. Siihen jos vielä päälle saisi muutaman satasen lisää kuussa, niin en valittaisi.

Mutta. En tietenkään suostuisi tekemään tätä ikuisesti. Se voisi olla ponnahduslauta työelämään tai uudelle alalle. En esim. tiedä hitsaamisesta mitään. Jos olisi ollut 5 vuotta työtön ja minulle tarjottaisiin hikipajalta koulutusta hitsaajan ammattiin ja mahdollisuutta jopa töihin, en epäilisi hetkeäkään. Ja "palkatta" puhuminen on minusta väärin, kun tuet juoksee ja päälle saa vähän ylimääräistäkin.

PS. Olin aikanaan puolivuotta työharjoittelussa palkatta. Siinä missä muut opiskelijatoverini menivät ja hankkivat "palkkatöitä" harjoittelun ajaksi, minulla oli vain yksi motiivi. Päästä kiinni alani töihin ja oppia. Tuota kautta sitten perustin myös yritykseni.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes Vastaus kommenttiin #6

Olen minäkin hommia tehnyt ilmaiseksi - mm. lahjoittanut koodia useampaankin avoimen lähdekoodin kirjastoon GitHubin kautta. Kyse on nimen omaan siitä että nykyään yritykset kierrättävät harjoittelijoita ad infinitum ja ulkoistavat toimintojaan työttömien hikipajoille nostaakseen katettaan.

Lisäksi noille pajoille joutuu aika helposti - ei puhuta edes vuosista vaan kuukausista. Kyse ei ole koulupudokkaista tai syrjäytyneistä, keskiverto hikipajalle joutunut taitaa olla keski-ikäinen mies tai tai nainen jonka paikkakunnalla ei ole työtä. Ironista sinänsä, yksi syy miksi paikkakunnalla ei ole markkinaehtoista työtä on juuri se että hikipajat ovat kilpailleet yksityisyritykset pois markkinoilta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #6

Matias, jos vapaaehtoisesti lähtee tuolla tavoin hakeutumaan - kaikki on ookoo. Kauan minäkin otin omaksi huvikseni talouspuolen jutuista selvää, kirjoittelin kauan tännekin pyyteettömästi.

Olen ollut myös aikuiskoulutuskurssilla, mutta sen tein ja ilman, että minulle siitä mainittiin. Hankin siitä peruskoulutuksen päälle ammattitutkinnon. Tällaisesta TE-keskus ei vaan viitsinyt minulle ilmoittaa, vaan jouduin itse hakemaan tarjotusta annista paikan. Siitä sai sentään tutkinnon, ja työpaikankin.

Mutta nyt ei ole kyse kuntoutuksesta, vaan siitä, että on työtön. Ei kaikilla tähän puuhaan osoitetuilla työttömillä ole "elämänhallinnan" kanssa ongelmia. Itse asiassa lakikin sanoo, ettei "kuntoutukseen" voida ottaa niitä, jotka siitä kuntoutuksesta voisi todella hyötyä!

Vapaaehtoisesti jos tekee, niin kaikki on minun puolestani ookoo.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes Vastaus kommenttiin #10

Henri: Ironisinta tässä pelleilyssä on se, että jos erehdyt työmarkkinatuella vapaaehtoistyöhön niin karenssi paukkuu aivan varmasti.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #10

Nyt en ihan ymmärtänyt, mitä haet Henri takaa? Olen siis ihan samaa mieltä siitä, että hikipajat on pääosin turhia ja vääristää kilpailua. Mutta tietyin ehdoin, voisimme tarjota porkkanaa yrityksille, jotka työllistävät niitä, joilla esim. "elämänhallinnan" kanssa on ongelmia. Tuo porkkana on jokaiselle yritykselle sama.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #15

Jospa toisaalta mietittäisiin sitä porkkanapuolta niiden raatajien näkökulmasta?

En nimittäin usko, että moni kieltäytyisi pienimuotoisesta ja vapaaehtoisesta puuhastelusta, jos siitä olisi itselle jotain selkeää hyötyä - kuten esimerkiksi sen työpaikan saaminen lyhyen kokkeilujakson jälkeen.

Mutta jos parempaa paikkaa ei aukea, niin eipä moni jaksa turhan vuoksi puuhastella vuosikaupalla joidenkin saadessa samasta puuhastelusta ansiotuloja.

Silloin joudutaan pakottamaan, jotta työttömyysluvut näyttävät nätiltä.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #15

Kun niitä työpaikkoja ei yksinkertaisesti yksityisellä ole eikä tule tarpeeksi(täystyöllisyyteen ei edes pyritä, vaan tavoitteena on NAIRU-taso). Ainoa tapa lisätä työllisyyttä on elvytys, markkinoiden toimintamahdollisuuksien parantaminen tai valtiolle työllistäminen. Tukityöllistämiset koomisella palkalla ovat osoittaneet toimimattomuutensa varsin hyvin.

Näiden "kuntouttamistoimien" sijaan voitaisiin kyllä pitkäaikaistyöttömille latoa se 3tonttua kuukaudessa käteen ja antaa suojatyöpaikka jossain turhassa virastossa. Vaikutukset markkinoihin ja kansantalouteen tuskin olisivat yhtään sen huonommat, mutta entisellä työttömällä olisi paljon mukavampaa.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #6

Englannissa ja Saksassa on kokeiltu tuota tukityöllistämistä melko laajassa mittakaavassa. Ideana oli juurikin tuo että yritys ottaisi tukityöllistetyt myöhemmin töihin kunhan heidän tuottavuutensa nousee riittävän korkealle. Ongelmana vain on että ne eivät niin tee. Tukityöllistämisajan jälkeen he potkivat työntekijän pellolle ja ottavat uuden tilalle jos saavat. Jos eivät saa, ovat ilman.

Vaikutukset työllisyyteen ovat olleet hyvin pitkälle +-0, mutta vaikutus palkkoihin on ollut huomattava - palkat ovat laskeneet.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes Vastaus kommenttiin #25

"Englannissa ja Saksassa on kokeiltu tuota tukityöllistämistä melko laajassa mittakaavassa."

Ainakin Englannissa huomattiin että "workfare" on suoraan sanottuna takapuolesta. Protesteja DWP:ta vastaan on päivittäin, hyväntekeväisyysjärjestöt yksinkertaisesti kieltäytyvät ottamasta vastaan ilmaistyöntekijöitä JCP:lta, ihmiset boikotoivat firmoja jotka käyttävät pakkotyövoimaa, ja niin edelleen.

Britanniassa tilanne on se että jos olet yrittäjä joka ottaa ilmaisen työntekijän workfare-ohjelman kautta, sinut ensin mustamaalataan anti-workfare - aktivistien toimesta, ihmiset kieltäytyvät ostamasta tuotteitasi ja saat vielä vihapostia perään. Unohdinko vielä mainita että olet todennäköisesti vaarassa joutua sabotaasin uhriksi? Ilmaiset työntekijät ovat nimittäin systemaattisesti tehneet huonoa jälkeä todella hitaasti, ja jopa järjestäneet ikäviä yllätyksiä työnantajalleen vandalismin ja sabotaasin muodossa.

Tuon takia moni työnantaja on vetäytynyt Britannian workfare-ohjelmista, koska kyseisestä toiminnasta on tullut kannattamatonta.

Olavi Mansikka

Ihan pari kommenttia

1.
Ostaako riistofirman palvelun alihankkijalta? eli tältä hikipajalta? silloinhan säästö ei ole esittämääsi vaan yritys on luopunut yhdestä toimista kannattomana tai muusta syystä. Ei ole palkannut lisä väkeä huonommalla hinnalla. Oletko siis sitä mieltä että yrityksen tulee pitää kannattamatonta toimintaa

2.
Miksi hikipaja myisi tuolla hinnalla. Käypä taso on ihan muuta ainakin itse yrittäjänä näin lasken. Oman näkemyksen mukaan kuvaamasi riistofirma on heikentämässä palvelutasoansa ja sitä kautta hankkimaan hintaedun. Tämän jälkeen kaksi esimerkki yritystä jotka tuotetteita tuottavat eivät ole enää suoraan vertailukelpoisia...

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Olet oikeassa, asia voi olla näin. Toisaalta, yritys voi mahdollisesti perustaa oman työttömien yhdistyksen ja ohjata työttömät kyseisen yhdistyksen kautta suoraan liukuhihnalle. Yhdistys ei tietenkään maksa yleishyödyllisenä säätiönä veroja ja saa lisäksi valtion rahoitusta. Eli "alihankinta" saattaa voi olla vain nimellistä. Toiseksi, yhdistyksen alihankintahinta ulkopuolisillekin on normaalisti luokkaa kympin tunti. Alihankinta hikipajaltakin tulee siis monta kertaa halvemmaksi kuin oikean palkan maksaminen.

Työttömien paja myy tuolla hinnalla koska kyseinen hikipaja ei maksa henkilöstökuluja eikä veroja jolloin se voi ohjata tulovirrat mm. alempiin hintoihin.

Minun puolestani yritykset voivat aivan vapaasti lupua kannattamattomasta toiminnasta niin kauan kunhan pärjäävät ilman ko. toimintaa tai ostavat kannattavamman toiminnan alihankintana markkinaehtoisesti esimerkiksi joltakin kaupalliselta tietotekniikan palveluyhtiöiltä. Se taas on eri asia jos yritys lopettaa esimerkiksi mikrotukensa kannattamattomana ja palkkaa ilmaisharjoittelijoita tilalle.

Olavi Mansikka

teoriassa on mahdollista. Itse olen toiminut yhdistyksissä jotka on yleisellä periaatteella vapautettu arvonlisäverosta. Sama yhdistys voi täysin laillisesti tehdä alv:n kuuluvaa toimintaa. Tällöin vain esim kyseisestä projektista maksetaan verot kuten kuuluu. esittämässäsi mallissa ei hikipaja edes voi maksaa palkaa koska se olis sitten lainsäädännön vastaista. esim kulut voidaan korvata tositteita vastaan. Kohtuullinen kulukorvaus esim puhelimesta on sallittu. Tällöin tulee verottajalle osoittaa normaali laskun ja esim projektin johdosta korkeammat kulut. Itse olen aikoinaan opiskelija yhdistyksessä kyseiseen tapaan jouduimme toimimaan. Yhdistyshän voi tehdä vaikka lumen katolta pudottamista omaan toimintaan. Kyseiseen hommaan osallistujat eivät voi saada siitä palkkaa.

Vaikka on teoriassa mahdollista käytännössä esittämäsi esimerkki ei tule toteutumaan. Sitä valvoo suomen tehokkain viranomainen eli verottaja. Hiukan tuntuu että puurot ja vellit menee sekaisin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Työttömiä ei saa käyttää työvoimana,paikkaamaan puuttuvia käsiparia.Kuitenkin kun työkokeilut,työssä oppiminen,pajat(es.nuoret,ammattitaitoiset jne.)tekevät näissä pajoissa firmoille hommia,on se pois oikeista työpaikoista.Duunit, joita tehdään tuottavat firmoille kuitenkin hyödyn.Eivät he siellä mitään sutta tee.

Nämä duunien tekijät eivät ole mitään syrjäytyneitä,juoppoja.Ellei heiksi lasketa ammattitaitoisia,nuoria,alle 50v.yli 50v(joita onkin TE-asiakkaina reippaasti yli tarpeen,mukaan on tullut yhä enemmän akateemisesti koulutettuja) joilla ei ole tarjolla alansa ,tai muutakaan työtä.

Monen kohdalla se menee niin,että määräaikaisia työsuhteita ei jatketa,vaan tilalle otetaan taas uusi "harjoittelija"jne.mitä nimikkeitä nyt käytetäänkin.Silloin kun puhutaan näistä harjoittelu,kokeilu jne.paikoista.

Vaikkapa akateemisen koulutuksen saaneita,heitäkin kierrätetään erilaisissa duuneissa.50v.akateemisesti koulutettu joutuu korinpunonta kursseille,kyllä,varmasti on hyödyllistä ja auttaa duunipaikan saamisessa.

1990 asti on pajatoimintaa jne.ollut.Se kehitettiin alkujaan nuorille,joilla ei ole duunia tai koulutusta,koulupaikkaa,vaan sittemmin se laajeni koskemaan ketä hyvänsä työtöntä.Niin ammattikoulutuksen,työkokemuksen jne.omaavia.Vaikuttavuudesta tehtiin tutkimuskin aikanaan.Osallistujat eivät kokeneet saavansa sitä,mikä tarkoitus oli alunperin.Kuten kävi myös pajatoiminnan uudelleen nimetylle nuorisotakuulle.Ongelmaa oli myös siinä,että ohjaajilla oli määräaikaisia työsuhteita,ja heidänkin jatkuva vaihtuminen toi omat harminsa.

Määräaikaisten kierrättämisestä on siitäkin laki olemassa.Sekä siitäkin mitä on työssäoppiminen.Työssäoppiminen kulki ennen nimellä työharjoittelu,nimi muutettiin koska opiskelijalle pitää olla oma ohjaaja ja työnantajan on varmistettava opiskelijan opiskeluun kuuluva opetus.jne.jne.

Työssä oppiminen on osa opiskelua es.ammattitutkintoa hankittaessa.Ei kuitenkaan työn tekoa tyyliin"opiskelija paikkaa puuttuvan henkilön panoksen"Tätäkin kyllä tapahtuu.

Olavi Mansikka

väärin käytöksiä ei voida estää. se on ihan tottaa. Tuossa esimerkissä vaan käsiteltiin ihan muuta. Työssä oppiminen on hyvä tapa päästä töihin. Itellä siitä hyviä kokemuksia... Palkaaminen tulee halvemmaksi kun työntekijä oppii työn harjoitteluaikana.pari olen firmaan palkannut tuota kautta. useamman kanssa ollaan todettu ettei ehkä kuitenkaan tämä ammatti ole heitä varten.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Minä opettelin koodaamaan aikoinaan yliopistossa ja ensimmäisessä varsinaisessa työpaikassani työskennellessäni helpdeskillä. Nykyään toimin päätoimisena ohjelmoijana. Toki tätä edesauttoi se, että sain täyttä palkkaa (liksat eivät olleet ihmeellisiä, mutta niillä tuli toimeen ja laskut sain maksettua), olin motivoitunut ja käytin myös osan vapaa-ajastani ohjelmointiin.

Kuten Ilona tuossa mainitsikin, työttömiä (jopa ammattitaitoisia sellaisia) kierrätetään paikkaamassa puuttuvia käsipareja. Esimerkiksi ks. seuraava linkki:

http://tyopaikat.oikotie.fi/avoimet-tyopaikat/hr-h...

Tuo homma on käytännössä täyttä HR-ammattilaisen hommaa, alkaen toimeksiannosta päätyen työsuhteiden hallintaan ja haastatteluihin. Vapailla markkinoilla tuollaisesta saisi kolme tonnia ja bonukset päälle.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu pitkään työttöminä olleille henkilöille työllistymismahdollisuuksien ja elämänhallinnan parantamiseksi.

Eli koko työttömien työllistämis-ja kuntouttamistoiminta on täysin yhteydessä toisiinsa.Kun ihminen on pitkäaikaistyötön,eli näidenkin kaikkien "tukitoimien" jälkeen,joita tuolla on mainittu,hän onkin toimeentuloluukun tai työttömyysturvarahan jäljiltä "kuntouttavan" tarpeessa.

Elikkäs siihen "oikeutettu"Se ei kuitenkaan tarkoita että ihminen olisi juoppo,ei hallitse elämäänsä tai ns.huonokuntoinen,kykenemätön TAI millään muotoa vähäjärkinen tai alempiarvoinen,kuin ennen työttömyyttään,johon ei ole voinut itse vaikuttaa.

Eri asia jos alkaa vintissä fiiraamaan,kun ja jos ei duunia löydy,ja menee asunto,perhe jne.Se taas toimii niin,että ensin annetaan häätö perheelle asunnosta(omistusasunnostakin saat lähteä,kun ei ole enää millä maksaa)ja lapset huostabisnekseen.Lapsille kun on kortteeri tarjottava,EI vanhemmille välttämättä.

http://www.thl.fi/fi/web/kuntouttavan-tyotoiminnan...

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

Täyttä asiaa(!), tosin ongelmalliseksi aiheen tekee, että jotkin näistä pajoista ja jutuista on ihan hyviäkin. Mutta niin miten erottaisi ja raakkaisi nämä "hyvät ja huonot" paikat tuosta vaan. Työllisyyshän näistä ei juuri kasva vaan tämä on tilastojen kaunistusta siltä osin, mutta kyllä tämä tekemistä on tuonut ihmisille.
Ja useathan menee vain koska vapailla markkinoilla on niin tiukkaa, eli pelkästään sen takia. Toki näissä hommissa on myös oikeasti vähän jotenkin ongelmaisia, joille tästä on ollut apua (ovat kuitenkin työnhakijoita hekin te-toimistossa).

Jotkut hakee ihan itse näihin paikkoihin koska monta hakemusta on töihin lähetetty, ja ei tule tulosta, mutta kokevat tarvetta tehdä edes jotain.

Väärin on tällainen että kilpaillaan syrjäyttäen oikeiden, täyspalkkaisten yritysten toimintaa jatkuvasti suoraan markkinoille. Olikohan siitä laissakin luonnehdintaa ettei näin pitäisi olla.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Matiakselle, Olaville ja ties kelle:
Kirjoitan tät pitkäaikaistyöttömyyden kokeneena, mutta minulla ei ole oma lehmä ojassa, koska olen jo eläkkeellä.

1) Kaupungit, kunnat ja valtio ovat suurimpia hyväksikäyttäjiä, mutteivät kuitenkaan vääristä kilpailua, käyttävät "vain" toisen hädänalaista tilaa.

2) Jos kieltäydyt, tulee käytänössä karenssia, usein ns. "ikuinen karenssi, eli Sinun pitää olla jossakin töissä 5 kk, jotta pääset taas kortistoon.
Tai Sinun pitää olla työvoimatoimiston määräämässä paikassa 5kk, jotta pääset taas kortistoon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että etsiydyt jollekin 'marjanpoimintakursille' tai menet virkkaamaan patalappuja jollekin pajalle. Ja valtio maksaa koko ruletin ja Sinä et näistä ainakaan piristy.

3) Et saa opiskella esim. iltaisin, joillakin kursseilla, jotka eivät ole työvoimahallinnon alaisia. Jos näin teet ja jäät kiinni - tulee karenssia, tod. näk. ns. ikuinen karenssi.

4) Et saa tehdä vapaaehtoistyötä esim. iltaisin. Jos näin teet ja jäät kiinni - tulee karenssia, tod. näk. ns. ikuinen karenssi. (kokemusta on - kiellettiin, jolloin taivuin - ei karenssia. Tein kuitenkin projektia salaa, en uskaltanut julkaista netissä vielä silloin => netissä ilmainen suomenkielen opiskelu maahanmuuttajille. Sain tästä palkallista työtä oltuani 3 kk eläkkeellä. Revi siitä huumoria.

5) Jos neuvottelet jonkun järjestön tai työnantajan kanssa siitä, että teet heille jonkun projektinomaisen duunin, josta syntynee oikea työpaikka, et saa tehdä sitä, jos Sinulla ei ole joku joka (fyysisesti) valvoo Sinua. Jos siis teet toimistossa työtä, tulee toimistosta löytyä henkilö, joka on jatkuvasti paikalla silloin kun Sinä teet työtä. (Kokemusta on).

6) Jos haet luukulta luukulle töitä - saat työtä työllisyyssetelin avulla ja huomaat, ettei työnantajalla ole aikomustakaan ottaa Sinua tai ketään muuta töihin, vaan "pyörittää ilmaissysteemiä" ja sanot itsesi irti koeaikana - saat ikuisen karenssin. (Kokemusta on).

7) Työnantaja voi uhkailla työvoimatoimistolla ja uhkaukset toteutuvat, jos nassu ei miellytä häntä. (Kokemusta on).

8) Jos ja kun työharjoittelusi loppuu, Sinun pitää viedä työvoimatoimistolle työtodistuksesi seuraavana päivänä. Jos et vie, koska työnantaja ei anna ja valehtelee asiassa työvoimatoimistolle puhelimessa - saat ikuisen karenssin. Todistustaakka on Sinulla, eli Sinun tulee todistaa, ettei työtodistusta tullut postitse. Tulee ikuinen karenssi - kokemusta on.

Henry

Olavi Mansikka

Tiedän kyllä ongelmat. Otin kantaa kun kirjoitetaan yrityksestä joka esimerkissä LUOPUU toiminnasta joka on kannattamatonta. Eli ei osta edes sitä alihankintana. Yritityksen velvollisuus on tuottaa voittoa. Ikävä tosiasia mutta näin on. Ikävä tosiasia että kunnan laitokset esim koulut kilpailevat yritystoiminan kanssa. Valtio tukee ja valtio ottaa. Mitenkään ei voida yritystä velvoittaa tekemään kannattamatonta toimintaa. se on muun instanssin asia. Noista sun heitoista mikään ei kohdistu tuohon vaan normaalia asian laajentamista. en noista ole sun kanssa eri mieltä.

Näihin vielä vastauksia.

1) Kaupungit, kunnat ja valtio ovat suurimpia hyväksikäyttäjiä, mutteivät kuitenkaan vääristä kilpailua, käyttävät "vain" toisen hädänalaista tilaa.

Kaupungit ja kunnat nimenomaan vääristävät kilpailua. Lyhyt kurssit eivät kuulu myytävinä esim ammatikoulujen tarjontaan. Niitä kuitenkin myydään alle markkinahintojen. Kokemusta on.

2) Jos kieltäydyt, tulee käytänössä karenssia, usein ns. "ikuinen karenssi, eli Sinun pitää olla jossakin töissä 5 kk, jotta pääset taas kortistoon.
Tai Sinun pitää olla työvoimatoimiston määräämässä paikassa 5kk, jotta pääset taas kortistoon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että etsiydyt jollekin 'marjanpoimintakursille' tai menet virkkaamaan patalappuja jollekin pajalle. Ja valtio maksaa koko ruletin ja Sinä et näistä ainakaan piristy.

Ihan samaa mieltä sun kanssa

3) Et saa opiskella esim. iltaisin, joillakin kursseilla, jotka eivät ole työvoimahallinnon alaisia. Jos näin teet ja jäät kiinni - tulee karenssia, tod. näk. ns. ikuinen karenssi.

Ihan samaa mieltä

4) Et saa tehdä vapaaehtoistyötä esim. iltaisin. Jos näin teet ja jäät kiinni - tulee karenssia, tod. näk. ns. ikuinen karenssi. (kokemusta on - kiellettiin, jolloin taivuin - ei karenssia. Tein kuitenkin projektia salaa, en uskaltanut julkaista netissä vielä silloin => netissä ilmainen suomenkielen opiskelu maahanmuuttajille. Sain tästä palkallista työtä oltuani 3 kk eläkkeellä. Revi siitä huumoria.

Ihan samaa mieltä

5) Jos neuvottelet jonkun järjestön tai työnantajan kanssa siitä, että teet heille jonkun projektinomaisen duunin, josta syntynee oikea työpaikka, et saa tehdä sitä, jos Sinulla ei ole joku joka (fyysisesti) valvoo Sinua. Jos siis teet toimistossa työtä, tulee toimistosta löytyä henkilö, joka on jatkuvasti paikalla silloin kun Sinä teet työtä. (Kokemusta on).

Tästä kylläkin olen erimieltä. ei ainakaan viranomaiset vaatineet valvontaa jatkuvasti.

6) Jos haet luukulta luukulle töitä - saat työtä työllisyyssetelin avulla ja huomaat, ettei työnantajalla ole aikomustakaan ottaa Sinua tai ketään muuta töihin, vaan "pyörittää ilmaissysteemiä" ja sanot itsesi irti koeaikana - saat ikuisen karenssin. (Kokemusta on).

Kuten sanonut väärinkäyttäjiä on

7) Työnantaja voi uhkailla työvoimatoimistolla ja uhkaukset toteutuvat, jos nassu ei miellytä häntä. (Kokemusta on).

En osaa sanoa. en ole kummemmin uhkaillut. kerran kirjallinen varoituksen joutunut antamaan

8) Jos ja kun työharjoittelusi loppuu, Sinun pitää viedä työvoimatoimistolle työtodistuksesi seuraavana päivänä. Jos et vie, koska työnantaja ei anna ja valehtelee asiassa työvoimatoimistolle puhelimessa - saat ikuisen karenssin. Todistustaakka on Sinulla, eli Sinun tulee todistaa, ettei työtodistusta tullut postitse. Tulee ikuinen karenssi - kokemusta on.

En ota kantaa koska en tiedä kummemmin taustoja. Kovia syytöksiä laitat. ja hemmetin monta ikuista karessia. Ite otin kantaa esimerkkiin joka osaltaan johti harhaan. Sen voin sanoa että en olisi missään olosuhteissa palkannut työtekijää joka jo asenteellisesti on koko ajan vastaan

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Vielä:
Kirjoitan kirjan näistä "pajoista" ja kuinka siellä ihmisiä kohdellaan jne.

Henry

Toimituksen poiminnat