jremes

Ilmaistyö, case study: Iso-Britannian Workfare-ohjelmat

  • Iso-Britannian työttömyysprosentti (Eurostat)
    Iso-Britannian työttömyysprosentti (Eurostat)
  • Työllistämisohjelmat todellisuudessa (Boycottworkfare.org)
    Työllistämisohjelmat todellisuudessa (Boycottworkfare.org)

Ilmaistyö on ollut viime aikoina tapetilla, ja moni näyttää kannattavankin kyseistä pakkotyötä. Suomessa nämä niin sanotut työllistämistoimenpiteet ovat tuttuja - mutta niin muuallakin. Iso-Britannia otti marraskuussa 2011 käyttöön niin sanotun Workfare-ohjelman. Iso-Britannian hallitus ajoi läpi työttömiä koskevan lain, jonka mukaan työttömyyskorvausta saavien tuli osallistua näihin työllistämistoimenpiteisiin.

Kyseistä lakia puolustettiin mm. sillä, että työttömyyskorvauksen tulisi olla vastikkeellista, työttömät saavat kokemusta, ja kyseinen toiminta ei loppupeleissä ole pakollista koska ihminen voi aina lopettaa päivärahan nostamisen.

Asiaa analysoitiin monelta kantilta, ja tutkijat varoittivat tämän ohjelman vaaroista. Workfare-työllistämisestä on jo aiempaa kokemusta mm. Yhdysvalloista, Kanadasta ja Australiasta, joten tutkijat ottivat nämä maat suurennuslasin alle. Ja löysivät hyvin vähän todisteita siitä, että Workfare-ohjelmat itse asiassa auttoivat ihmisiä palkkatyön löytämiseen. Itse asiassa, asia oli täysin päinvastoin. Tutkijat ehdottivat palkkatukea, mutta nämä ehdotukset menivät kuuroille korville, ja ohjelma otettiin käyttöön.

Seuraukset olivat yhteiskunnan kannalta hyvin vaikeat. Vuoteen 2012 mennessä moni suuri yritys oli lopettanut ylimääräisen henkilökunnan värväämisen ja ylityöstä maksamisen. Sen sijaan, nämä kyseiset yritykset rajoittivat henkilökuntansa työaikoja ja ottivat tilalle Workfare-työllistettyjä, jolloin heidän ei tarvinnut maksaa palkkaa. Syyskuussa 2012 ruoka-alan yritys the 2 Sisters Food Group irtisanoi 350 työntekijäänsä Leicesterista, siirsi tuotantolinjansa Nottinghamiin, ja alkoi pyörittämään tuotantolinjaansa pelkästään Workfare-työvoimalla.

Vastaava trendi alkoi myös julkisella sektorilla: esimerkiksi Halton Council irtisanoi 10% työvoimastaan ja otti tilalle ilmaistyöntekijöitä. Helmikuussa 2012 Tesco (joka on ehkä tunnetuin ilmaistyöllistäjä) julkaisi avoimia työpaikkoja: Yövuoroja työttömyyspäivärahaa vastaan. Tämä johti niin suureen kalabaliikkiin, että Tesco joutui hetkeksi lopettamaan Workfare-työvoiman käyttämisen. Viimeisin tapaus oli Caitlin Reilly and Jamieson Wilson v Secretary of State for Work and Pensions. Caitlin Reilly (työtön vastavalmistunut) teki oman alansa vapaaehtoistyötä museossa, mutta työministeriö pakotti hänet paikalliseen halpaketjuun täyttämään hyllyjä ilmaiseksi. Caitlin Reilly voitti oikeustaistelun ja osa Workfare-ohjelmista julistettiin laittomiksi.

Erään työntekijän kommentti: "Kolme uutta ihmistä aloittaa tänään palkattomina työntekijöinä. He auttavat meitä 30 tuntia viikossa, kahdeksan viikon ajan ja yli Joulun. Minua kauhistuttaa ajatus siitä että johtoportaamme ajattelee ettei heidän tarvitse maksaa meille palkkaa. Minä itse olen tällä hetkellä osa-aikaisena minimipalkalla, ja jos työnantajani saa ilmaistyöläisiä nyt, niin mikä estää heitä irtisanomasta minua ja korvaamalla minut ilmaisella työntekijällä?"

Toisen ihmisen kokemuksent Workfare-ohjelmista: "Poundland ottaa vammaisia ihmisiä Workfaren mikkihiiri-ohjelmaan. Osallistuja täyttää hyllyjä neljä viikkoa, myös yötuntien aikana. Osallistujalle kerrotaan heti alussa että heidän on turha unelmoidakaan työpaikasta. Ystäväni lopetti oman harjoittelunsa ja hänet korvattiin heti uudella Workfare-harjoittelijalla."

Suurin ongelma ilmenee juuri kyseisestä kommentista. Kun valtio antaa yksityisille työnantajille ilmaistyöntekijöitä veronmaksajien rahoilla, yksityiset työnantajat irtisanovat omia työntekijöitään ja korvaavat näitä ilmaistyöntekijöillä. Lisäksi Workfare-ohjelmissa on kohdistamisongelma. Yleensä Workfare-harjoittelut ovat hyllyjen täyttämistä ja lattioiden luuttuamista. Mikäli esimerkiksi insinööri tai arkeologi joutuu työttömäksi, hänelle ei hyllyjen täyttämisestä ole mainittavaa hyötyä. Lisäksi Workfare-ohjelmilla on ollut sivuseurauksia, mm. sabotaasi työpaikoilla. Tämän takia esimerkiksi korkean teknologian yritykset eivät käytä näitä ohjelmia lainkaan, koska sabotaasin riski on aivan liian suuri. Esimerkiksi McDonald'sin, Burger Kingin, ja Pizza Hutin asiakkaat ovat havainneet tiettyjä (jätän likaiset yksityiskohdat mainitsematta) "yllätystäytteitä" annoksissaan.

Iso-Britannian esimerkki on osoittanut, että työllistämistoimenpiteet eivät auta työttömiä. Sen sijaan, nämä ohjelmat auttavat lähinnä suuryrityksiä. Yritykset eivät palkkaa ihmisiä, vaan pikemminkin irtisanovat vanhoja työntekijöitään ja korvaavat näitä ilmaisharjoittelijoilla. Workfare-ohjelma on osoittautunut häpeälliseksi veronmaksajien rahojen tuhlaamiseksi joista hyötyvät vain ohjelmaan osallistuvat suuryritykset. Kaikki muut, jopa näiden yrityksien asiakkaat, kärsivät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

31Suosittele

31 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Britanniassa on ilmaistyöharjoittelu mennyt Suomeakin pahemmin pieleen.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Tämä dystopian vaara on olemassa Suomessakin. Suomessahan on 111 000 henkilöä palkattomassa työkokeilussa tai työvoimapoliittisessa koulutuksessa.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Huonolta näyttää brittien tilanne muutenkin.
Poliisipalvelutkin aiotaan osin yksityistää.
On aina vaarallista kun viranomaisvaltaa siirretään yksityisille turvafirmoille. Siitä ei ole koskaan missään seurannut mitään hyvää.

Pekka Heliste

Päälle tuelvat opiskelijoiden palkolliset työharjoittelut ja luku nousee jo 350000:een

Uusia työpaikkoja syntyisi oitis se 100000 jos ilmaistyö kiellettäisiin

Juhani Piironen

Kaikki subventiot aiheuttavat markkinavääristymiä.

Jos palkkakustannusta alennetaan jonkin ryhmän kohdalla subventaatiolla, niin tottakai tämän tuotantopanoksen käyttö lisääntyy ja siitä aiheutuu haittaa. Eli muita vastaavia kalliimpia panoksia tuotannossa vähennetään, eli siis palkallista työvoimaa vähennetään.

Mitä sitten pitäisi tehdä "lusmuille" työttömille? Voitaisiin tietysti ottaa työttömyyskorvaus pois, mutta sitten he siirtyisivät sossun luukulle.

Ongelmana on myös mitä suurimmassa määrin vastikkeeton rahan jako.

Voitaisiin luoda ojankaivuu ja ojantäyttö -ryhmiä. Toiset kaivaa ja toiset täyttää. Siitäpä tulisikin esim. täällä Suomessa mukavat otsikot :D

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

niin tai sitten ihan rehellisesti maksaa palkkaa näille 'ilmaistyölusmuille'.

Käyttäjän MikaKovin kuva
Mika Kovin

Hyvä huomio! Englannin ay-liike ja ns. Työvöenpuolue HÄVETKÄÄ.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Subventioista olet täysin oikeassa. Subventoiminen on aina markkinavääristymä, tehtiin se minkä asian nimissä tahansa.

Tuosta ojankaivuusta ja ojan täyttämisestä: Oletetaan että sinulla on sata euroa. Pyydät naapuriasi kaivamaan kuopan takapihallesi ja täyttämään sen. Annat hänelle satalappusen. Tämän jälkeen marssitte yksissä tuumin naapurisi takapihalle, hän pyytää sinua vastavuoroisesti kaivamaan kuopan ja täyttämään saman kuopan välittömästi. Teet työtä käskettyä ja naapurisi ojentaa sinulle satalappusesi takaisin. Nyt ollaan alkutilanteessa, ja "bruttokansantuote" nousi juuri 200€. Mutta mikä olikaan nettotulos?

Ja onko kaikella työllä sittenkään luontaista arvoa? Vai saneleeko tuottavuus työn arvon? Joskus leikin ajatuksella työttömyyden ratkaisemisesta, ja yksi mahdollinen skenaario oli kaiken automaation kieltäminen. Tällöin työllisyys (eli työn kysyntä) räjähtäisi käsiin, mutta miten kävisi tuottavuuden?

PS: Jos työllä on luonnollinen arvo, niin Neuvostoliitto oli paratiisi. Siellä kun kaikilla oli työpaikka... Tuottavuudella ei nyt ollut niin väliä.

Juhani Piironen

Jos ei annettaisi kenellekään mitään rahaa valtion taholta, niin ei syntyisi ongelmaa markkinoiden kannalta.

Mutta sitten on tämä oikeudenmukaisuusongelma;
- onko oikein että jotkut kuolevat nälkään
- onko oikein että jotkut saavat rahaa, vaikkeivat tee mitään
- onko oikein että meidän muiden on maksettava se että jotkut saavat rahaa, vaikkeivät tee mitään
- onko oikein jne. jne.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes Vastaus kommenttiin #7

Mielenkiintoista pohdintaa. Ongelma on lisäksi koersiossa. Valtio kun ei ole ainoa joka harjoittaa koersiota. Pakkovaltaan perustuvia markkinavääristymiähän voi tapahtua yksityisten tahojen puolesta. Ihan esimerkkinä voisin antaa tietyt Italian provinssit, joissa mafia (eli yksityinen organisaatio) on monopolisoinut jätehuollon arveluttavin keinoin. Lisäksi, mikä estää yksityisiä yrityksiä pakottamasta ihmisiä ilmaistyöhön? Suoria vastauksia en voi antaa, mutta kaikissa skenaarioissa on omat eettiset ongelmansa.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #7

Harva kuolee nälkään vapaaehtoisesti.Jos yhteiikunta ei tarjoa työtä tai avustusta niin työtön hankkii elantonsa rikoksilla

Vankilat voi tietysti täyttää näillä, mutta se on vielä kalliimpaa kuin avustusten jakaminen,

Ja rikollisten jengiytyminen estää rikosten selvittelyä ja kasvattaa rikollisten voimaa ja poliisin on väistyttävä kuten on käynyt esim Ranskassa, Englannissa, tai Ruotsissa

Käyttäjän sallawillman kuva
Salla Willman

Natsi-Saksan keskitysleireillä oli vangeille myös tällaisia "ojankaivuu ja ojantäyttöryhmiä" eli kiusaamismielessä mielettömän ja turhan työn teettämisen tehtäviä.

Työn mielettömyys kuulemma aiheutti vangeille fyysisen kiusan (vankien vaatetus/varusteet täysin olemattomat, tuntikausien työskentely säässä kuin säässä) ohella aiheutti kärsimystä. Sellaistako tosiaan haluat?

Eli ihmisiä, siis oman maasi kansalaisia pitäisi mielestäsi kiusata ja nöyryyttää tällaisella menetelmällä? Ja minkä vuoksi tarkalleen? Taloudellisten seikkojen vuoksi? Työmarkkinatuen muutaman kälyisen satasen tähden?

Oman maasi kansalaisten, toisten veronmaksajien kustantama kallis koulutuksesi on ehkä mahdollisesti valunut hukkaan, koska se ei ole tuonut sinulle todellista sydämen sivistystä eikä historian tajua?

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

CCC-leirit toimivat huomattavasti paremmin kuin moiset viritelmät. Mielekästä työtä, palkalla, ruoalla sekä koulutuseduilla.

Edit. Linkki, ettei tarvitse selittää mitä olivat: http://en.wikipedia.org/wiki/Civilian_Conservation...

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Suomessa oli hieman samanlainen viritelmä. Tunnettiin nimellä hätäaputyö. Näistä maksettiin 20% pienempää palkkaa kuin kouluttamattomille sekatyömiehille. Kun katsot CCC-leirien osallistujia, huomaat että noin 3% osallistujista ei osannut lukea tai kirjoittaa, 38% oli ollut koulussa vähemmän kuin kahdeksan vuotta (eli alle nykyisen peruskoulutason), 48% ei ollut valmistunut toisen asteen oppilaitoksesta, ja vain 11% oli suorittanut toisen asteen oppilaitoksen. Ja vain kourallisella ihmisiä kokemusta minkäänlaisesta työelämästä.

Nyt seuraa kysymys: Laittaisitko keskiverto-suomalaisen (korkeakoulutus ja työkokemusta) tällaiselle CCC-leirille heti kun kyseinen suomalainen irtisanotaan?

Johanna Fredriksson

Minulla on sellainen ratkaisu työttömyyteen jossa työaika on valtakunnallisesti (talousalueellisesti) ohjattu.

Valtio jakaisi tässä mallissa siis työttömyykorvauksen sijaan työaikaa työttömille. Kun työttömyys nousee 10%iin niin työssäolijoiden max. työaikaa lyhennetään 10%/kk valtakunnallisesti. Myös palkka pienenee työajan vähenemisen suhteessa. Sen palkan menetyksen tai esim. 30-50% siitä, voisi valtio sitten korvata työttömyyskorvauksista säästetyillä rahoilla. Eli kun työttömyys nousee niin työntekijöiden max. työaika lyhenee. Luulen että useimmat työntekijät ovat tyytyväisiä lisääntyneeseen vapaa-aikaan.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #19

Mielenkiintoinen ehdotus, mutta mitä tapahtuisi erikoisosaajien paikoille? Heitä tuskin voisi työttömillä korvata. Pitäisikö heidät erotella joukosta jotenkin? Miten määriteltäisiin mikä paikka on korvaamaton ja mikä ei?

Koko lystin byrokratiakustannukset taitaisivat valitettavasti nousta pilviin.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

CCC tähtäsi pitkäaikaistyöttömyyden hoitoon laman aikana, eli ensimmäistä tukipottia vastaan en laittaisi. Toista tai kolmatta vastaan jo. En pakottaisi ketään leirille, mutten rahaakaan jakaisi ilmaiseksi kovin pitkään.

Nyky-yhteiskunnassa ei monesti kyse ole koulutuksen, vaan motivaation puutteesta.

Pekka Heliste

Saksan keskitysleirikin olivat alunperin tarkoitettuja 30-luvun laman synnyttämille a-sosiaalisen luokan sopeuttamiseen yhteiskuntaan

Siitä tulee tuo kuuluisa iskulausekin "arbeit macht frei"

USA:sta ja muualata leirit loppuivat kun työttömät tarvittiin sotailaiksi.

Saksassa ne muuntuivat keksitysleireiksi

Suomi oli viimeinen maa, joka lakkautti leirit 60-70-lukujen taitteessa

Pekka Heliste

Suomessakin tehdään merkittävä määärä ilmaistyötä.

Opiskeijat joutuvat nykyään tekemään pakollisen työharjoittelun pääasiassa ilmaistyönä.

Samoin pitkaikaistyöttömiä pakotetaan palkattomiin ilmaistöihin

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Vuonna 2012 ilmaistyötä teki yli 400 000 suomalaista. Tähän on siis laskettu mukaan työkkärin harjoittelut, opiskelijoiden pakolliset harjoittelut, kursseihin liittyvät pakolliset harjoittelut, jne. Tämä vastaa 60 000 kokoaikaisen työntekijän työpanosta.

Pekka Heliste

Todennäköiseti paljon enemmän , sillä nuo harjoittelut kestävät tyypillisesti 6 kk

Käyttäjän dzogchen kuva
Lasse Myllypuro

Samanlaista se on Suomessakin. Yksi tuttu teki 3kk työtä ilmaiseksi J**kille. Itse pidän tätä kaveria "hulluna" [löytyy kyllä oikeastikin hullunpaperit] Siis aivan käsittämätöntä!

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Hyvä kirjoitus, työvoimatoimiston kustantama työharjoittelu on ongelma Suomessakin.

Myös työnantajien motivoiminen työntekijöiden palkkaamiseen muilla keinoin tuottaa ongelmia. Esim. työllistämiseen sidotut verotusedut aiheuttavat markkinavääristymiä: http://edistyspuolue.fi/lehdistotiedote-perussuoma...

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Henkilökohtaisesti järkytyin tuosta Perussuomalaisten varjobudjetista. Tempputyöllistäminen ei toimi. Veroedut ovat siitä ongelmallisia, että ne ovat itse asiassa subventioita. Mikäli verotus laitettaisiin minimiin ja tasoitettaisiin kaikille yhtä pieneksi, homma toimisi. Mutta mikäli yhtä instanssia verotetaan enemmän kuin toista, tapahtuu todellakin markkinavääristymä eli valtio ei olekaan enää puolueeton taho.

ulf fallenius

Pienyrittäminen lähes aina ilmaistyötä ja silti lähtijöitä piisaa niin että ei meinaa uskoakaan.Ehkä palkka ei olekaan se juttu vaan tekemisen ilo paitsi vation töissä missä kaikki pakolilee suorastaan työntekoa ja nukkuvat työpäivän pois sohvalla niinkuin Vartiainen.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Pitääkö työn ilo sinut kylläisenä, ja maksaako työn ilo laskusi?

ulf fallenius

Melkoisen huonosti täytyy tunnustaa mutta mitä muuta vanha mies voisi tehdä.Oleskeluyhteiskuntaan täytyy nyt vaan osallistua kun oleskelee työmaalla missä ei juuri löydy töitä kun on niin huonot ajat kuulemma.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Paljon asiaa. Kilpailu vääristyy, kun jotkut voivat käyttää ilmaisharjoittelijoita tai 9 e/päivä työllistettyjä. Eihän yhteiskunnan tehtävä ole subventoida halpatyöntekijöitä yrityksille tai edes sinne julkiselle sektorille.

Palkkatasosta kyllä joudumme tulevaisuudessa tinkimään, jos aiomme saada kilpailukykyä lisää Aasian talouksia vastaan. Kun devalvoida emme voi, niin palkat joustavat.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Palkkatasosta tinkiminen on ihan normaalia, mikäli hintataso laskee palkkatason myötä. Vapailla markkinoilla tämä tapahtuu luonnostaan, koska ylihintaisia tuotteita kauppaava kauppias kilpaillaan konkurssiin.

Timo Härtsi

Joku voisi kertoa myös meidän päättäjille, että tämä ilmaistyö ei toimi. Ei toimi Briteissä, eikä toimi Suomessa.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Ongelma on siinä, että työvoimapoliittiset toimenpiteet eivät ole toimenpiteitä, joiden tarkoitus on edistää työllistymistä. Kyseessä on nimen omaan poliittinen toimenpide, jolla edistetään poliittisia tarkoitusperiä. Poliitikot eivät asianlaitaa muuta, koska koko show on alun perin poliitikkojen keksintö.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Sipoossakin työllisyysongelmat ratkaistaan luovasti: matkahuollon kahvilaan palkataan pitkäaikaistyötön oppisopimuksella kympiksi, ja työ teetetään osana kuntouttavaa työtoimintaa -siis ilmaiseksi!

Kukaan työntekijöistä ei saa palkkaa, eikä hänelle kerry lomia tai eläkettä. Koska kyseessä ei myöskään ole työsuhde, eivät muutkaan työsopimusten kohdat koske heitä.

Kahvilan sisustukseenkin kerjätään lahjoituksia asukkailta.

Matkahuollon puolella tilanne on sama.

Turha tätä on kaunistella.

http://www.sipoonsanomat.fi/artikkeli/223638-kahvi...

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Kuntouttava työtoiminta on itse asiassa harhaan johtava käsite. Työttömyys on riittävä syy "kuntoutettavaksi" joutumiseen. Mikäli TE-toimisto "arvioi", että työttömälle ei voi tarjota oikeaa palkkatyötä kolmen kuukauden sisällä, laitetaan työtön "kuntouttavaan" työtoimintaan. Eli palkattomaan orjatyöhön. Mikäli tuosta orjatyöstä kieltäytyy, menettää päivärahansa ja toimeentulotuesta menee 20%.

Pienillä paikkakunnilla tällaiset toimintavat tappavat pienyritykset pois. Esimerkiksi Hankasalmella oli Työvoimapakki-niminen yhdistys, jota pyöritettiin ilmaistyövoimalla. Kyseinen yhdistys kilpaili paikallisten yrittäjien kanssa mm. ATK-huollossa, pienkonekorjauksessa, siivouksessa, ja maalauksessa. Kauppalehden mukaan kyseinen yhdistys on rekisteröity aatteelliseksi yhdistykseksi, joten kyseinen toiminta taitaa olla verovapaata. Kilpaile siinä sitten tuollaisten yhdistysten kanssa...

Sauli Harju

Eikö kukaan pelkää rikollisuuden kasvamista kun nuo lait tulee voimaan ? Täällä suomessa on aika paljon porukkaa jotka on valmiita varastamaan vaikka kaiken irtaimiston jos tuo kansalaisten kusettaminen ei lopu, olis ehkä parempi välillä kuunnella suomen kansaa eikä tehdä mitään mielivaltasia päätöksiä jotka ei tuo mitään hyvää kenellekkään.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Itse asiassa, Workfare-ohjelmiin liittyvä rikollisuus on noussut Britanniassa. Epäsuorina vaikutuksina on mm. huumekaupan lisääntyminen. Jotkut ihmiset ovat lopettaneet JSA:n (Job Seeker Allowance) nostamisen ja ryhtyneet huumekauppiaiksi. Tästä aiheesta minulla on itse asiassa artikkeli työn alla, koska kyseinen aihe on sen verran laaja että se vaatii kokonaan oman artikkelinsa.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Jos, ilmaistyötä eli pakkotyötä kannattaa tai ei vastusta - petaa surkeaa tulevaisuutta myös omille lapsilleen ! Yritykset tulevat käyttämään ilmaistyövoimaa varsinaisena työvoimana ja niin koulunkäyneet ja opiskelleet nuoret voi laittaa suoraan kortistoon ja ilmaistöihin.

Tässä pätee hyvin se, että kun pirulle antaa pukkurillin niin koko käsi viedään, eikä sekään riitä eli nekin, jotka luulevat välttyvänsä haitoilta voivat milloin tahansa joutua imuun, josta voi olla lähes mahdoton nousta.

On tarkoitus tarjota ”pähkinöitä” ja muutamia leivänkannikoita ihmisille joita ryöstetään lain ja asetusten voimin, kaikki selitetään totuuden valheen alle ja karmeinta on, että vielä haetaan kiitosta hurskasteluille käyttämällä hyväksi julkisia kampanjoita, joiden avulla yritetään tukahduttaa totuus.

Irtisanoutuminen yhteiskunnasta näyttää olevan ainoa tie säilyttää oman itsensä arvostus.

Käyttäjän MikaKovin kuva
Mika Kovin

Niin se nyt näyttää olevan, että täysin häikäilemättömästi pakkosyötetään sellaisia alistamistoimia, kurinpitona, jotka eräiden äärioikealla olevien yrittäjäjärjestöjen nokkamiehet (-naiset) luulevat johtavan siihen, että ikänsä ammattityötä tehneet (ja jonkunlaista arvostustakin saaneet) ihmiset lähtisivät 1/3 tai 1/2 palkalla tekemään erilaisilla 'osituksilla' tai muilla tempuilla pilattuja työtehtäviiään, jouduttuaan ensin pakotettuina työttömiksi. Ei se Suomessa niin mene. Tästä seuraa vain yhteiskunnallinen mullistus, jota nämä samat 'eräät' eivät varmaan ole laisinkaan toivoneet.

Toimituksen poiminnat